tel 070-3586966 Nederlands English
Home
Home
Menu
empty

Zone informatie

20-05-2022
Bij een inbraakmelding zal uw alarmsysteem de zone informatie meesturen naar de alarmcentrale, de zone informatie zal zichtbaar zijn op het bedieningspaneel en steeds vaker op een bijbehorende app. Deze zone informatie is erg belangrijk en waardevol voor de centralist, de beveiliger en de politie. 

Elke geïnstalleerde sensor zal als een zone in het alarmsysteem staan. De installateur zal de sensor ook benoemen, waardoor u in het bedieningspaneel kunt zien waar elke sensor zich bevindt in het pand. Deze informatie is ook zichtbaar voor de centralist van de particuliere alarmcentrale (de meldkamer). Bij een inbraakmelding is deze informatie erg belangrijk voor de inschatting ter plaatse en een eventuele alarmverificatie. 
 

Alarmverificatie

Bij alarmverificatie wil zeggen dat er is geverifieerd dat het alarm is afgegaan door een daadwerkelijke (poging) inbraak. Een dergelijke verificatie kan op verschillende manieren:
  • Telefonische verificatie.
  • Audio verificatie (middels ingebouwde microfoons in het alarmsysteem).
  • Beeld verificatie (middels aangesloten beveiligingscamera's).
  • Verificatie door bewoners of andere personen.
  • Verificatie door een beveiliger.
  • Verificatie door detectie met meerdere zones.
  • Verificatie door een combinatie van bovenstaande.
Bij een verificatie zal naast de beveiliging ook de politie worden gewaarschuwd door de alarmcentrale. Men gaat er vanuit dat er een daadwerkelijke (poging) inbraak gaande is op dat moment. Afhankelijk van de soort verificatie is het nog steeds zo dat het mogelijk een vals alarm betreft, maar de kans is groot dat er daadwerkelijk een (poging) inbraak gaande is, daarom zal de politie deze melding ook als hoge prioriteit behandelen. 

Voor de inzet van onze alarmopvolging maakt het geen verschil of er wel of geen verificatie is bij een inbraakalarm. Wij behandelen elk binnengekomen inbraakalarm met de hoogste prioriteit, maar gebruiken de informatie wel in ons plan van aanpak.
 

Zone informatie 

Zoals hierboven te lezen is kan er alarmverificatie plaatsvinden door het afgaan van meerdere zones. Dit betekent dat meerdere sensoren in en mogelijk rondom het pand ongewenste beweging detecteren. Deze informatie kan door de centralist gebruikt worden in combinatie met beelden van een eventueel aangesloten beveiligingscamera. Maar ook zonder beelden is deze informatie heel bruikbaar. Zone informatie geeft de centralist, de beveiliger en de politie veel informatie over het alarm. Zo kan bij meerdere zones door de centralist de route van de inbreker in kaart worden gebracht. Dit geeft een beeld waar een inbreker is geweest en of hij/zij mogelijk nog in het pand aanwezig is. 

Maar ook bij een inbraakmelding met één zone is de zone informatie belangrijk. De beveiliger weet dan in welke ruimte van het pand (of positie rondom het pand) hij/zij de mogelijke oorzaak kan vinden. Een oorzaak hoeft niet alleen een (poging) inbraak te zijn, ook huisdieren, ongedierte en versieringen veroorzaken veel (valse) alarmen. Onze beveiligers checken desondanks ook het rest van het pand om alles uit te sluiten, maar de zone informatie is een zeer belangrijke indicator. 

 

Aantal sensoren

De bruikbaarheid van de zone informatie bij een alarmmelding met meerdere zones (dus alarmverificatie) hangt af van de hoeveelheid en positionering van de geïnstalleerde inbraaksensoren. Voor het detecteren van beweging door een pand zijn er dusdanig veel sensoren nodig zijn dat een inbreker ook daadwerkelijk in elke ruimte wordt gedetecteerd. Met het aanbod van de huidige draadloze alarmsystemen en hiermee dalende prijzen voor alarmsystemen en de componenten (waaronder sensoren), zien we dat steeds meer panden worden uitgerust met voldoende sensoren om een inbreker te kunnen volgen. 

Bij oudere geïnstalleerde alarmsystemen zien/zagen we regelmatig dat enkel de voordeur, woonkamer en hal op elke verdieping van een sensor waren voorzien. Tegenwoordig zien we sensoren op nagenoeg elke gevelopening (deur, raam, schuifpui) en in elke ruimte een senor. Daarnaast zien we ook steeds vaker sensoren aan de buitenzijde van een pand. Hierdoor is er begrijpelijkerwijs waardevolle informatie beschikbaar bij een inbraakmelding.

Een inbraak gaat altijd van buiten naar binnen en wanneer verschillende sensoren deze beweging ook detecteren (dus eerst sensor buiten, dan sensor raam, dan sensor woonkamer, dan sensor hal, dan sensor keuken), is de kans zeer groot dat het om een daadwerkelijke inbraak gaat. 

Dit betekent natuurlijk wel dat het alarmsysteem geheel ingeschakeld moet zijn en/of er niet toevallig ergens een raam is opengelaten en er moet uiteraard een sensor op de gevelopening geïnstalleerd zijn. Anders begint de detectie niet buiten of bij een gevelopening, maar bij een sensor in een kamer. Daarom zal elk inbraakalarm door ons als een daadwerkelijke inbraak worden behandeld.

 

Beveiligingscamera's

Beveiligingscamera's kunnen een belangrijke rol spelen bij de verificatie. Bij een alarmmelding krijgt de centralist direct de beelden van aangeloten camera's te zien en kan daarmee mogelijk beoordelen of er daadwerkelijk een (poging) inbraak gaande is. De meeste panden hebben geen 360 graden camera dekking rondom het pand en overal in het pand. Dit betekent dat verificatie met beeld altijd een (poging) inbraak is, maar geen beeldverificatie kan alsnog een (poging) inbraak zijn. Dat laatste geldt zeker in combinatie met een alarm met meerdere zones. 
 

Zone informatie ook nuttig bij storingen

Ook bij storingen aan uw alarmsysteem is de zone informatie nuttig. Hierdoor weet u, maar ook de beveiliger, direct welke sensor in storing staat en daarmee de mogelijke veiligheidsrisico's. Dan kan in overleg worden gekozen voor de meest bruikbare en veilig oplossing voor die situatie. Dit kan bijvoorbeeld het overbruggen van de desbetreffende zone zijn, tot het direct laten komen van een monteur. 
 

Aantal sensoren

Het aantal benodigde sensoren in een pand is geheel afhankelijk van de situatie ter plaatse. Met de huidige lage prijzen en het gemak van installeren is het gemakkelijk om het pand helemaal vol te (laten) hangen met sensoren. Maar geïnstalleerde sensoren moeten wel nut hebben, anders zorgen ze enkel voor valse meldingen. Een alarmsysteem moet dekkend zijn, alleen dan is een pand goed beveiligd. Met dekkend bedoelen wij dat een inbraak in een zo vroeg mogelijk stadium wordt gedetecteerd, overal waar een inbreker mogelijk een pand binnen kan komen. 
 

Zone informatie wijzigen

Een erg belangrijk punt voor de juistheid en daarmee bruikbaarheid van de zone informatie is het wijzigen daarvan. Helaas zien we in de praktijk dat de zone informatie niet altijd wordt gewijzigd wanneer de situatie daarom vraagt. Dit geldt met name voor interne verhuizingen. We zien regelmatig dat een slaapkamer wordt omgetoverd tot een kantoor, een kantine wordt een sportruimte, enz. Hierdoor klopt de zone informatie niet meer. De installateur kan de zones gemakkelijk hernoemen, bijvoorbeeld tijdens het reguliere onderhoud.

Daarnaast geven wij de tip om samen met de installateur te zones te benoemen. Zo voorkomt u zone slaapkamer 1, 2, 3 en 4. Maar heeft u een sensor 'pir slaapkamer ouders' etc. Dan is voor u, maar ook voor de beveiliger direct duidelijk om welke zone (sensor) het gaat bij een melding.
 

Advies nodig?


Advies nodig over uw specifieke situatie? U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen: Contact
 

Terug naar overzicht

{literal} {/literal}