tel 071-4020401 Nederlands English
Home
Home
Menu
empty

Rookmelders

20-05-2024
Met ingang van 1 juli 2022 is het verplicht om rookmelders in huis te hebben.

Deze verplichting geldt al voor nieuwbouw, maar gaat vanaf 1 juli 2022 ook gelden voor bestaande woningen. Op elke verdieping dient dan een rookmelder te hangen.

Indien u een alarmsysteem heeft, kunnen rookmelders mogelijk aan uw alarmsysteem worden gekoppeld. Zo worden ook meldingen van de rookmelders via de particuliere alarmcentrale doorgegeven aan u en/of ons. Uw installateur kan de installatie verzorgen.

U kunt ook kiezen voor losse rookmelders. Deze zijn niet gekoppeld aan een alarmsysteem, deze geven enkel een duidelijk hoorbaar alarmsignaal bij detectie van rook. Er zijn ook rookmelders die met elkaar gekoppeld kunnen worden, waardoor bij detectie het alarmsignaal op elke verdieping zal klinken.

Aanschaf rookmelders

Let er bij aanschaf op dat de rookmelder voldoet aan de NEN-14604 norm en is voorzien van een CE-keurmerk. Dan weet u zeker dat u een betrouwbare rookmelder aanschaft. Indien gewenst kunnen wij zorgen voor de juiste rookmelders en deze bij u bezorgen. Hiervoor kunt u contact opnemen middels het contactformulier: klik hier 

Onderhoud rookmelders

Een rookmelder behoeft niet veel onderhoud:
  • Controleer eenmaal per maand de rookmelder op beschadigingen.
  • Bij onderhoud van een rookmelder op 230V dient de stroom te worden uitgeschakeld, na het onderhoud uiteraard de stroom direct weer inschakelen.
  • Maandelijks de rookmelder stofvrij maken met de stofzuiger met zachte borstel.
  • Indien de rookmelder erg vies is, reinigen met een lichtvochtige doek,
  • Maandelijks testen met behulp van de testknop.
  • Vervang de batterij op tijd (de interval staat in het instructieboekje)
  • Vervang de rookmelder op tijd (meestal dient de rookmelder na 10 jaar vervangen te worden, ook dit staat in het instructieboekje).
  • Een rookmelder nooit afplakken of schilderen.
Hoewel de verplichting geldt vanaf 1 juli 2022, raden wij aan om zo snel mogelijk rookmelders te (laten) installeren. Hiermee vergroot u direct de veiligheid in huis.

Terug naar overzicht

{literal} {/literal}