tel 070-3586966 Nederlands English
Home
Home
Menu
empty

Malware Android

23-10-2021
Duizenden Android telefoons geïnfecteerd met malware. 

Sms pakketdienst


Een sms van een pakketdienst op uw telefoon met daarin een link. Naar alle waarschijnlijkheid betreft het hier een actie van criminelen die hopen dat u op de link klikt.

De sms lijkt in veel gevallen authentiek, daadwerkelijk afkomstig van een pakketdienst. Mogelijke spelfouten en een 'rare' link kunnen verraden dat de sms afkomstig is van criminelen. Met 'rare' link bedoelen we een link naar een andere website dan die van een pakketdienst. 

Wanneer er op de link in de sms wordt geklikt, zal er malware (FluBot) gedownload worden en vanaf dat moment is uw telefoon geïnfecteerd. Criminelen kunnen dan inloggegegevens van andere apps onderscheppen en ze kunnen zelf een nep-inlog over u bankapp zetten. Hierdoor denkt u bij uw bank in te loggen, terwijl dit in werkelijkheid niet zo is. Ondertussen hebben de criminelen uw bankgegevens en plunderen uw rekening(en).

Is uw telefoon geïnfecteerd, dan kan uw telefoon het bericht ook doorsturen naar ieder ander in uw adresboek! Ook hier zijn gevallen van bekend.

Wat te doen bij het ontvangen van zo'n sms?


De sms zelf kan geen kwaad, enkel de link in de sms. U kunt zo'n sms gewoon verwijderen van de telefoon en eventueel het nummer van de verzender op de zwarte lijst zetten (blokkeren). 

Klik niet op de link


Wanneer u toch op de link heeft geklikt, kunt u het beste uw telefoon DIRECT terugzetten naar de fabrieksintstellingen. Hiermee wist u alle gegevens op de telefoon en daarmee is ook de malware verwijderd. U kunt daarna mogelijk een back-up terugzetten op de telefoon. Maar gebruik alleen een back-up die gemaakt is voordat de telefoon werd geïnfecteerd, dus voordat u op de link klikte!

WhatsApp

Naast de sms komen er nu ook meldingen binnen dat deze berichten ook via WhatsApp worden verstuurd. Dus ook bij ontvangen berichten via WhatsApp is extra aandacht noodzakelijk.

Terug naar overzicht

{literal} {/literal}