tel 071-4020401 Nederlands English
Home
Home
Menu
empty

Inbraakpreventie tips

24-07-2024
Een inbraak waarbij de inbrekers met een code het sleutelkluisje konden openen en zo met de sleutel het pand konden betreden. Het overkwam cabaretier Marc-Marie Huijbregts.

Onlangs werd bekend dat cabaretier Marc-Marie Huijbregts slachtoffer werd van een inbraak. Waar de inbrekers niet op hadden gerekend, is dat de cabaretier thuis was en zodoende de inbrekers op heterdaad betrapte. De inbrekers gingen er direct vandoor, zonder buit. 

Artikel op de Telegraaf over de inbraak: Klik hier 

Modus Operandi

Hoe gingen te inbrekers te werk?

In dit geval was een een sleutelkluis aan de deur gemonteerd, waarin de huissleutel zat. De sleutelkluis kon worden geopend met een code. Dit sleutelkluisje is ooit tijdens een verbouwing geplaatst en toen gebruikt door de werklui. Daarna is het sleutelkluisje blijven hangen, en erger; de code is nooit veranderd. 
De inbekers waren op de hoogte van deze code en konden dus heel gemakkelijk de sleutel uit de kluis halen en het pand betreden. 

Preventietips

Deze inbraak geeft aan hoe belangrijk het is om een code geheim te houden en te wijzigen wanneer de situatie daarom vraagt. In dit geval betreft het een code van een sleutelkluisje, maar tijdens een verbouwing komt het ook regelmatig voor dat een aannemer de code van het alarmsysteem krijgt.

Hieronder enkele preventietips:
  • Maak een aparte code aan voor iedereen die toegang moet krijgen. Een aannemer, een schoonmaker, een hondenuitlaatservice, de beveiliging, etc. Wanneer iemand de code niet meer nodig heeft, is deze code direct te verwijderen en heeft diegene geen toegang meer tot de sleutelkluis of kan diegene het alarmsysteem niet meer schakelen.
  • Geef zo min mogelijk personen een code. In het geval van een verbouwing kan je afspraken maken dat enkel de hoofduitvoerder de code mag weten en gebruiken. Hij/zij moet dan ter plaatse zijn om de code voor de sleutelkluis of het alarmsysteem in te voeren.
  • Gebruik enkel SKG gecertificeerde sleutelkluisjes en gebruik deze niet langer dan noodzakelijk. In bovenstaand geval was de sleutelkluis direct na de verbouwing niet meer nodig en hadden de inbrekers geen gelegenheid gehad om makkelijk aan de sleutel te komen als deze direct was verwijderd..
  • Het is mogelijk om tijdens een verbouwing de sloten tijdelijk te vervangen, zodat de sleutels van de originele sloten niet kwijtraken of nagemaakt kunnen worden. Na de verbouwing kunnen de originele sloten weer worden geplaatst.
  • Wij kunnen ook het dagelijks openen en sluiten verzorgen. Zo weet u zeker dat derden geen sleutel en/of code in handen krijgen en is een sleutelkluis overbodig. 

Terug naar overzicht

{literal} {/literal}