tel 071-4020401 Nederlands English
Home
Home
Menu
empty

Draadloos of bedraad alarmsysteem

24-07-2024

Een goed alarmsysteem zorgt voor preventie, detectie en alarmering van ongewenste gebeurtenissen. In de eerste plaats natuurlijk inbrekers, maar denk ook aan bijvoorbeeld brand of vandalisme. De technologische ontwikkelingen maken dat we ook steeds meer draadloze alarmsystemen zien. We krijgen dan ook regelmatig de vraag wat de voor- en nadelen zijn ten opzichte van een bedraad alarmsysteem.

 

Werking alarmsysteem


Een alarmsysteem bestaat uit een centrale unit waarop verschillende componenten zijn aangesloten. Deze componenten zijn bedieningspanelen, signalisatie en detectoren. De centrale unit is aangesloten op een particuliere alarmcentrale en zal na detectie een melding aan de alarmcentrale sturen, zodat deze actie kan ondernemen. 

Alle componenten kunnen zowel bedraad als draadloos zijn aangesloten op de centrale unit. Het maakt voor de werking van een alarmsysteem niet uit of er een bedrade of draadloze verbinding is. Een alarmsysteem zal in beide gevallen detecteren en alarmeren. 

Een bedraad alarmsysteem


Bij een bedraad alarmsysteem zijn alle componenten middels bekabeling verbonden aan de centrale unit. Deze bekabeling zorgt voor stroom en het doorgeven van een signaal bij detectie. Door het bekabelen is er een fysieke verbinding tussen centrale unit en component, wat de verbinding garandeert. 

Een nadeel van een bedraad systeem is de installatie. Het installeren is kostbaar en duurt langer ten opzichte van een draadloos systeem. Alle bekabeling moet gelegd en weggewerkt worden en niet elke plek heeft deze mogelijkheid. Vaak zien we dat een bekabeld alarmsysteem tijdens de bouw of renovatie van een pand wordt aangebracht.

Een draadloos alarmsysteem


Een draadloos alarmsysteem heeft al grote voordeel dat de componenten overal in een pand geplaatst kunnen worden, zonder rekening te hoeven houden met bekabeling. Hierdoor is dit systeem snel te installeren en daarmee ook goedkoper. De componenten hebben eigen voeding door middel van een batterij en die zal dus regelmatig moeten worden vervangen (jaarlijks). 

De huidige draadloze alarmsystemen maken gebruik van een frequentie voor de verbinding tussen component en centrale unit. Over het gebruik van deze frequenties worden afspraken gemaakt en de huidige frequentie is vrij ‘leeg’ waardoor er weinig storingen optreden. 
Dat is dus ook direct het nadeel van een draadloos alarmsysteem; een storing in de frequentie, waardoor er geen verbinding is tussen centrale unit en component. Het alarmsysteem zal hierover wel direct een melding sturen. Dit komt overigens nauwelijks voor, merken wij ook uit eigen ervaring.

Bij een verhuizing kunt u een draadloos alarmsysteem gemakkelijk meenemen naar uw nieuwe woning. 

Hybride alarmsysteem


Er is ook nog een zogenaamde hybride alarmsysteem. Een alarmsysteem dat zowel met bedrade als draadloze componenten werkt. Erg handig wanneer er bij een bedraad systeem uitbreiding nodig is. Dit kan dan door het toevoegen van draadloze componenten. We zien veel bestaande alarmsystemen die worden uitgebreid met draadloze componenten en we zien nieuwe bedrade alarmsystemen die enkele draadloze componenten bevatten op plekken waar geen draadloos component geplaatst kan/mag worden.

Uw installateur kan u helpen te bepalen of uw bedrade alarmsysteem geschikt is voor draadloze componenten. Dit is afhankelijk van merk, type en jaar van het alarmsysteem. 

Verzekering


Uw verzekeraar kan mogelijk eisen stellen aan uw alarmsysteem, in uitzonderlijke gevallen aan het type verbinding (draadloos of bedraad). In de polis kunt u dit vinden en anders kunt u contact opnemen met uw verzekeraar. Zo voorkomt u vervelende verrassingen.

Onze ervaring


Wij hebben veel ervaring met bedrade, draadloze en hybride alarmsystemen. Mits door een goede installateur geplaatst, merken wij geen verschil tussen de verschillende verbindingen. Wel krijgen we regelmatig meldingen van lege batterijen in componenten bij draadloze alarmsystemen. Dit komt vaak doordat er geen periodiek onderhoud wordt gepleegd en een enkele keer doordat er een slechte batterij is geplaatst. 

Wij adviseren dan ook bij alle alarmsystemen (bedraad, draadloos, hybride) regelmatig onderhoud te laten plegen. Niet alleen voor het vervangen van batterijen, maar ook voor het reinigen, nakijken, afstellen en controleren van alle componenten en centrale unit. Hierdoor zullen minder valse meldingen voorkomen. 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem vrijblijvend contact met ons op: klik hier
 

Terug naar overzicht

{literal} {/literal}