tel 070-3586966 Nederlands English
Home
Home
Menu
empty

Diefstal auto-onderdelen

20-05-2022
Steeds vaker zien we dat criminelen auto-onderdelen stelen op bestelling. De criminelen zoeken dan specifieke merken/type auto's uit en slaan dan voornamelijk 's nachts hun slag. De buit bestaat vaak uit de navigatie, airbags, het stuur en koplampen.

Maar in sommige gevallen worden ook andere onderdelen gedemonteerd en meegenomen, zoals autostoelen en katalysatoren. 

 

De werkwijze van criminelen

We zien momenteel grofweg drie werkwijzen:

1. Middels een relay attack wordt het signaal (voor de keyless entry) van de sleutel richting de auto verzonden waarna deze opent (en zelfs kan starten). Zodra de auto van het slot is, demonteren criminelen de onderdelen in de auto. Door het signaal van de sleutel naar de auto te zenden, lijkt het alsof de sleutel bij de auto is en zal het alarm ook niet afgaan. Hierdoor kunnen criminelen ongestoord hun slag slaan. Opvallend is dat er in de auto vaak weinig schade is, de onderdelen worden vakkundig verwijderd. Deze methode wordt ook gebruikt om auto's te stelen.

2. Auto-onderdelen worden van de buitenzijde van de auto gestolen. Denk hierbij aan katalysatoren en koplampen. Hierbij zien we vaak meer schade aan de carrosserie van de auto, omdat men bij het onderdeel probeert te komen (met name de koplampen). Bij de katalysator is de schade vaak niet direct zichtbaar, maar wel aanwezig aan de onderzijde van de auto. Doordat men de katalysator uit het uitlaatsysteem heeft geslepen. 

3. Een raam inslaan. Dit is vaker het geval wanneer criminelen uit zijn op achtergelaten goederen in de auto, zoals een portemonnee, laptop of handtas. Dit zijn vaker gelegenheidsdieven die de geparkeerde auto's afstruinen naar een buit die voor het grijpen ligt.

We zien dat met name Duitse merken populair zijn bij criminelen (BMW, Audi, Mercedes, Porsche), maar ook Toyota (diefstal auto's en diefstal katalysatoren). Dit neemt niet weg dat ook overige merken de aandacht hebben of krijgen van criminelen. 

Preventie

Auto-inbraken en -diefstallen zijn moeilijk te voorkomen. Zowel bij een relay attack als het stelen van onderdelen aan de buitenzijde van de auto, zal het alarm niet afgaan. Hierdoor kan een autokraker ongestoord aan het werk. Er zijn wel preventie maatregelen die u kunt nemen om het de autokraker zo moeilijk mogelijk te maken:
 
  • Keyless entry beveiliging: Laat de keyless entry functie uitzetten, hierdoor wordt een relay attack onmogelijk gemaakt. Moderne auto's met keyless entry hebben vaak een slaapfunctie in de sleutels, waardoor de sleutel geen signaal meer uitzendt als de sleutel enkele minuten niet beweegt. Hierdoor is het signaal niet te onderscheppen. Bij oudere sleutels is een dergelijke funtctie vaak in te bouwen, hiervoor kunt u contact met ons opnemen, dan brengen wij u in contact met een leverancier van deze oplossing. 
  • Parkeer de auto in de garage of goed verlichte parkeerplaats. Dan is de kans dat de autokraker wordt betrapt groter. Op uw oprit kunt u ook gebruik maken van schrikverlichting als extra afschrikmiddel. Hangt u deze dan wel zo hoog op dat de kraker er niet bij kan om deze onklaar te maken. 
  • Gebruik een wielklem en/of stuurslot tegen diefstal van de auto. Simpel, maar effect.
  • Plaats een beveiligingscamera, zodat er beelden zijn bij een eventueel inbraak in uw auto. Ook werkt een beveiligingscamera preventief. 
  • Meld verdachte situaties direct aan de politie (112), onze klanten kunnen daarnaast ook altijd contact met ons opnemen. 
  • Om uw auto na diefstal mogelijk terug te vinden, kunt u een GPS tracker laten installeren. Hiermee kunt u altijd zien waar uw autos is, zolang de tracker verbinding heeft met satellieten en de tracker niet door criminelen is gevonden en verwijderd. 

Samen met de politie, gemeente en overige veiligheidspartners heeft ook deze vorm van criminaliteit onze aandacht en wij besteden hier extra aandacht aan tijdens onze werkzaamheden.

 

Terug naar overzicht

{literal} {/literal}