tel 070-3586966 Nederlands English
Home
Home
Menu
empty

Back-up alarmsysteem

11-08-2022
Een alarmsysteem zorgt voor de detectie van ongewenste bewegingen in en rondom een pand en zorgt dat er een melding van deze detectie naar de meldkamer (PAC) wordt verstuurd. Hiervoor is uiteraard een verbinding nodig tussen het alarmsysteem en de meldkamer. Een back-up zorgt voor continuïteit bij uitval van de primaire verbinding.

Nagenoeg alle huidige alarmsystemen zijn via een internetverbinding verbonden met de meldkamer en/of eindgebruiker. Dit betekent dat het alarmsysteem na detectie een alarmering via de internetverbinding zal versturen. Via deze alarmering kan de alarmopvolging worden aangestuurd door de meldkamer.

Uitval primaire verbinding

Bij uitval van de internetverbinding, bijvoorbeeld door onderhoud of storing bij de provider, zal het alarmsysteem geen verbinding meer hebben met de meldkamer. Dit betekent dat (inbraak)meldingen niet binnenkomen bij de meldkamer. Hierdoor is het mogelijk dat een inbraak op locatie wel wordt gedetecteerd door het alarmsysteem, maar er geen alarmering kan worden verzonden. Bij de meeste alarmsystemen wordt eenmaal per 24 uur een testsignaal naar de meldkamer gestuurd en het kan dan dus maximaal 24 uur duren, voordat de meldkamer een melding krijgt dat er geen verbinding meer is met het alarmsysteem.

Back-up verbinding

Om dit te voorkomen is het aan te raden een back-up verbinding te hebben. Dit kan middels GPRS. GPRS kan mobiele data verzenden en ontvangen via het gsm-netwerk. Concreet betekent dit dat een sim-kaart met GPRS module kan worden geinstalleerd, wat als back-up verbinding zal fungeren voor het alarmsysteem. Wanneer de primaire (internet)verbinding wegvalt, zal de back-up (GPRS) het overnemen.

Elke detectie van het alarmsysteem wordt dan gewoon doorgestuurd naar de meldkamer. Behalve inbraakmeldingen geldt dit ook voor de overige meldingen zoals een stroomuitval, sabotage, lage accuspanning, etc. 

Op de website van uw internetprovider kunt u zien of er (geplande) werkzaamheden zijn of een storing gaande is. 

Werking alarmsysteem bij uitval verbinding

Belangrijk om te weten is dat een alarmsysteem wel werkt wanneer deze is ingeschakeld. Het alarmsysteem zal een inbreker wel detecteren en proberen een melding te versturen. Die melding kan niet worden verstuurd zonder een verbinding, maar in het pand zal wel de sirene afgaan en dit geldt ook voor de flitser aan de gevel. Dit zal een afschrikwekkende werking hebben op de inbreker, hij/zij weet niet of er uitval van de verbinding is. Daarnaast kunnen buren, voorbijgangers en/of de mobiele surveillant mogelijk horen/zien dat er een inbraakdetectie is geweest en hiernaar handelen.

Dus schakel het alarmsysteem ook altijd in wanneer het alarmsysteem een enkele verbinding heeft en deze is uitgevallen. 

 

Terug naar overzicht

{literal} {/literal}